×

Najnovšie články

Vedeli ste, že...? Zaujímavosti o digitálnych váhach a vážení

Váženie je každodennou činnosťou v mnohých odvetviach - od kuchyne až po laboratória. Ale koľko toho vlastne vieme o digitálnych váhach, ktoré sú takou neoddeliteľnou súčasťou tejto základnej operácie? Tu je niekoľko zaujímavostí a málo známych faktov, ktoré vám možno unikli o svete digitálnych váh a váženia.

História vreckových váh siaha až do roku 1600? Mini vreckové váhy sa stali populárne počas obdobia zlatej horúčky v rokoch 1848-1855. Zlatokopovia potrebovali ľahko prenosnú váhu aby vedeli odvážiť zlato, ktoré našli. Predtým sa často váhy používali aj na nabíjanie muškiet / nábojov.

Vedeli ste, že digitálne váhy...

  • Používajú rôzne senzory na meranie hmotnosti?

    Digitálne váhy môžu využívať širokú škálu senzorov, ale najbežnejší je tzv. tenzometrický snímač, ktorý meria elektrický odpor, ktorý sa mení s aplikovanou silou hmotnosti.

  • Majú kalibráciu založenú na štandardných váhových hmotnostiach?

    Na zabezpečenie presnosti musia byť digitálne váhy kalibrované pomocou štandardných váhových sád, ktorých presnosť je overená a schválená regulačnými orgánmi.

  • Môžu byť ovplyvnené atmosférickým tlakom?

    Vysoká presnosť váh, ako sú analytické váhy, môže byť ovplyvnená zmenami v atmosférickom tlaku, preto je niekedy potrebná ich kompenzácia alebo kalibrácia na zabezpečenie konzistentných výsledkov.

  • Sú citlivé na elektrostatický náboj?

    Elektrostatická energia môže skresliť merania digitálnych váh, preto je dôležité, aby sa vážiace prostredie udržiavalo čisté a bez statickej energie.

Vedeli ste, že váženie...

  • Bolo zásadné pre historický obchod a ekonomiku?

    Váhy sú jedným z najstarších vynálezov ľudstva a hrali kľúčovú úlohu pri obchodovaní tovarov a vytváraní prvých ekonomických systémov.

  • Má špeciálne požiadavky v rôznych priemyselných sektoroch?

    Váženie v priemysle, ako je farmácia alebo biotechnológia, vyžaduje mimoriadne vysokú presnosť, zatiaľ čo v stavebníctve alebo poľnohospodárstve môžu byť požiadavky na presnosť menej striktné.

  • Môže zohrávať rolu pri ochrane zdravia?

    Presné váženie je nevyhnutné pri príprave a dávkovaní liekov, pričom nepresnosti môžu mať vážne následky pre pacientov.

A nakoniec, vedeli ste, že...

  • Existuje niečo také ako 'smart' digitálne váhy?

    S rozvojom technológie prichádzajú na trh inteligentné váhy, ktoré môžu analyzovať telesný tuk, vodu, svalovú a kostnú hmotu a mnoho ďalších parametrov zdravia u ľudí.

  • Digitálne váhy môžu mať sieťové pripojenie?

    V súčasnosti sa mnohé digitálne váhy pripájajú k sieťam a môžu posielať zozbierané dáta na spracovanie alebo analýzu v reálnom čase.

Posted in: Užitočné rady