×

Najnovšie články

Evolúcia váh

V minulosti ľudia merali s prvými váhami, ktoré sa nazývali rovnoramenné váhy. Sú založené na zásade dvojramennej páky s rovnako dlhými ramenami. Misky sú zavesené na konci dlhých ramien. Na jednej miske je predmet, ktorého chceme zistiť hmotnosť a na druhej používame závažia. Jazýček uprostred páky umožňuje presne odčítať kedy sú obe strany v rovnováhe. Tieto váhy boli používané v starovekom Egypte, Babylone a Číne.

Neskôr v existencii Rímskej ríše boli váhy so stupnicou na jednom ramene. Na ramene sa pohybovalo závažie. Bol to veľký postup, pretože sa dalo využívať jednu váhu s veľkým rozsahom váženia a s jedným závažím.

V roku 1669 profesor Gilles Personne de Roberval (Francúz) vynašiel rovnobežníkové bilančné váhy. Tieto váhy boli ešte používané po prvej svetovej vojne, ale boli predtým upravené. Boli tiež nazývané pákové váhy. Mali dve misky a jazýček, ktorý bol pomerne presný.

Medzi dôležitejšie vynálezy patria desatinné a decimálne váhy, ktoré v roku 1820 vypracoval štrasburský váhar Quitenz. Boli určené pre väčšiu hmotnosť, v pomere 1:10, na vyváženie stačilo 10-krát menšie závažie.

V polovici 19. storočia sa vrátil princíp rímskych váh. Tieto boli konštrukciou skôr určené ako stolné alebo osobné váhy. Hmotnosť sa nastavovala posúvaním závažia stupnice boli dve (hrubá a jemná).

Na začiatku 20. storočia sa začali vyrábať rýchlováhy, ktoré boli fungujúce na sklonných princípe. Výhodou týchto váh bola, že záťaž stačilo položiť len na misku a váhy samé po vychýlení úklonného vahadla ukázali na stupnici hmotnosť. Dodnes sú tieto klasické váhy používané.

Pákové váhy sú pomerne zložité a občas sa u nich prejavuje zotrvačnosť. Preto vznikli váhy na pružinovom princípe. Nazývajú sa aj ako osobné alebo kuchynské. V okienku sa otáča stupnica, ktorá funguje na princípe stlačenej pružiny.

Prvý patent na elektromechanický snímač je z roku 1908, váhy na tomto princípe sa začali vyvíjať v USA počas druhej svetovej vojny. Až o niekoľko rokov neskôr dosiahli presnosť porovnateľnú s pákovými váhami. V súčasnosti sa ako senzor merného telesa používajú polovodiče a údaj o danej hmotnosti je zobrazený na displeji elektronicky. Elektronické váhy dokážu vážiť hmotnosť s presnosťou až na jeden mikrogram.

Posted in: Užitočné rady