×

Najnovšie články

Osobné váhy

osobná váha

Osobné váhy

Osobné váhy sú meracie zariadenia na zistenie hmotnosti osôb. Dlho sa vyvíjali a sú vyrábané v rôznych kombináciách, tvaroch as rôznymi funkciami. Osobné váhy sú konštrukčne vyvinuté na meranie hmotnosti ľudí, vážiacu plochu majú tvarovanú tak, aby sa na ňu mohol človek postaviť a odvážiť tak svoju hmotnosť či zmerať objem vody, tuku či svalovej hmoty v tele. Klasické váhy vážia v rozsahu do 120-150kg. Kúpiť sa však dajú aj osobnú váhy až do 320kg. Pre ľudí so zrakovou poruchou je možné využiť hovoriace váhy, ktoré zvážená hmotnosť povedia. Väčšinou v anglickom, nemeckom, francúzskom alebo španielskom jazyku.

Mechanické a elektronické váhy

galileo2Mechanické a osobné váhy s ručičkou, ktorej najväčšou nevýhodou je odchýlka v meraní gramov. Ručička sa rozhýbe už pri minimálnom pohybe. Viac rozšírené sú elektronické váhy. Údaj o hmotnosti sa zobrazí na displeji takmer ihneď. Elektronická osobná váha váži s presnosťou na 100 gramov. Drahšie typy váh sú vybavené pamäťou, ktorá zaznamenáva hmotnosť viacerých osôb. Elektronické váhy sú napájané batériami alebo pomocou solárneho panelu. Zapínajú sa automaticky, keď sa človek na ňu postaví. Novšia generácia elektronických váh má nielen zaujímavý dizajn, ale monitoruje aj zdravotný stav. Ktorý sa zmeria tak, že po postavení sa na váhu prejde telom slabý elektrický mikro impulz, ktorý zmeria hodnotu telesného tuku, vody či svalovej hmoty. Túto funkciu by nemali používať tehotné ženy či ľudia s kardiostimulátorom.

Kojenecké váhy

Pri dojčených novorodencov je dobré vedieť koľko mlieka vypijú , aj preto sa používajú presné dojčenské váhy s presnosťou na 5g, na ktoré sa dieťa položí a na displeji sa okamžite zobrazí hmotnosť dieťaťa.

Posted in: Užitočné rady