×

Najnovšie články

Rôzne typy váh

Kojenecké váhy

Kedysi sa deti vážili len na lekárskych prehliadkach, dnes je možné kontrolovať ich hmotnosť aj v pohodlí domova. Na trhu je už množstvo váh s rôznymi funkciami. Pamätajú si poslednú nameranú hodnotu. Hrajú melódiu, na upokojenie bábätka a majú funkciu, ktorá umožňuje odvážiť bábätko, aj keď sa hýbe. Tvarované sú tak, aby boli pre dieťatko pohodlné a zároveň bezpečné. Tie jednoduchšie sú dostupné za veľmi prijateľné ceny, za tie, čo sú vybavené viacerými funkciami si musíte priplatiť o niečo viac.

 

Laboratórne váhy

Vyžaduje sa od nich vysoká presnosť merania hmotnosti a spoľahlivosť. Sú určené pre laboratórne a výskumné pracoviská, pre zdravotné pracoviská a lekárne. Vážia s presnosťou až 0,01 g. Modernejšie umožňujú priamo vykonať prevody medzi jednotkami hmotnosti a merať hustotu látky. Niektoré majú aj priehľadný kryt na ochranu pred prievanom.

 

Vreckové váhy

Jednoduché malé váhy, ktoré sú napriek svojim rozmerom vysoko citlivé a dobre vybavené. Fungujú na štandardné batérie alebo na sieťový adaptér. Kalibrujú sa automaticky, kvôli presnému meraniu na rôznych miestach.

 

Priemyselné podlahové váhy

Väčšinou sú vyrobené z ocele, pretože niektoré majú nosnosť až 8000 kilogramov. Využívajú sa najmä pre príjem a expedíciu tovaru v skladoch. Zvyčajne dokážu počítať aj kusy.

 

Plošinové váhy

Menšie si nájdu uplatnenie najmä na poštách, pri vážení balíkov. Môžu mať aj funkciu sčítania vážení alebo počítania kusov, veterinári využívajú funkciu váženia zvierat. Takisto sa využívajú aj na letiskách.

 

Závesné žeriavové váhy

Objekt vážia, v polohe, keď visí. Využívajú sa najmä v stavebníctve. Zvyčajne sú vybavené aj diaľkovým ovládaním.

 

Ručné závesné váhy

si nájdu uplatnenie aj v domácnostiach, pri vážení batožiny, bábätka v špeciálnom batôžku, alebo pri rybolove.

 

Cestné mostové váhy

Využívajú sa pri vážení nákladných vozidiel. Môžu byť zapustené na úroveň vozovky alebo nad úrovňou vozovky.

Posted in: Užitočné rady