×

Najnovšie články

Váženie v kuchyni

Pokiaľ máme dobrý recept a chceme, aby sa nám podaril, musíme dodržať presné množstvá, ktoré sú v ňom uvedené. V niektorých sa počíta na hrnčeky, v iných na lyžice a mililitre. Keďže každá lyžička alebo hrnček môže byť iný, je v receptoch najčastejšie uvedená presná hmotnosť potraviny, aby sme sa vyhli nepodareným jedlám. Z toho dôvodu sa stali kuchynské váhy, obľúbenou súčasťou varenia a pečenia.

Kuchynské váhy môžu byť:
Stolové, ktoré sa využívajú najviac.
Závesné, ktoré sa upevňujú na stenu, ukazujú čas a niektoré aj teplotu. Tiež zvyknú mať zabudovaný časovač, aby ste vedeli, kedy vybrať koláč z rúry. Môžu byť s miskou, alebo je to len doska, na ktorú položíte, čo potrebujete odvážiť.
Lyžicové, ktoré majú tvar lyžice a vážia tekuté či sypké materiáli priamo nabraté na lyžicu.

Takisto sa delia na mechanické a digitálne:
Mechanické kuchynské váhy zaujmú svojím zaujímavým vzhľadom, ktorý nám pripomenie staré časy a skrášli našu kuchyňu, pokiaľ je zariadená v podobnom štýle. Takisto lákavá, je aj ich nižšia cena a možnosť, odvážiť viac kilogramov, majú ale nižšiu presnosť.

Digitálne kuchynské váhy odvážia potraviny veľmi presne. Majú aj rôzne ďalšie funkcie. Môžete napríklad nasypať múku, stlačiť gombík, ktorý vám váhu vynuluje a dosypať napríklad cukor a takto to opakovať. Ak dáte na váhu, pred zapnutím, svoju misku, váha sa vám zapne na nule, čiže už nemusíte odpočítavať váhu misky. Nastaviť si na nich môžete aj jednotky, v akých chcete vážiť. Najmodernejšie môžu mať aj dotykový displej a funkciu váženia objemu tekutých potravín v mililitroch alebo vážiť pomerom k základnej surovine ako napríklad MyWeigh Maestro. Existuje množstvo moderných dizajnov, z ktorých si viete vybrať ten, ktorý sa hodí práve do vašej kuchyne. 

Naše staré mamy vážili v kuchyni na váhe, ktorá mala dve misky a zvyčajne potrebovali vyvážiť potravinu závažiami. Niektoré, mali možno váhu, na ktorej sa závažie posúvalo po číselnej stupnici, a tak zistili, koľko daná vec váži. Preto to chvíľu trvalo, kým prišli na to, koľko presne daná vec váži. Dnes už máme váhy, pri ktorých nám váženie zaberie pár sekúnd. A máme si z čoho vyberať.

Posted in: Užitočné rady