Váženie v kuchyni

Pokiaľ máme dobrý recept a chceme, aby sa nám podaril, musíme dodržať presné množstvá, ktoré sú v ňom uvedené. V niektorých sa počíta na hrnčeky, v iných na lyžice a mililitre. Keďže každá lyžička alebo hrnček môže byť iný, je v receptoch najčastejšie uvedená presná hmotnosť potraviny, aby sme sa vyhli nepodareným jedlám. Z toho dôvodu sa stali kuchynské váhy, obľúbenou súčasťou varenia a pečenia. Čítať viac...

Vznik merných jednotiek

V minulosti ľudia potrebovali merné jednotky najmä preto, aby vedeli rozdeľovať pozemky, a aby zistili, koľko vypestovali a lepšie sa im obchodovalo. Najprv sa meralo podľa toho, čo bolo dostupné, ako je palec, stopa, lakeť, hrivna, kameň, alebo podľa iných objektov, ktoré ľudí obklopovali. Čítať viac...

Rôzne typy váh

Pripravili sme prehľad rôznych typov váh pre lepšiu orientáciu Čítať viac...

Osobné váhy

Osobné váhy sú meracie zariadenia pre zistenie hmotnosti osôb. Dlho sa vyvíjali a sú vyrábané v rôznych kombináciách, tvaroch a s rôznymi funkciami. Čítať viac...

Fyzikálny základ váženia

Pod slovom váženie rozumieme porovnávanie tiaže telies za cieľom určovať ich hmotnosť. Neporovnávame to s gravitačnou silou. Podľa 2. Newtonového zákona tiažová sila je v danom mieste daná súčinom hmotnosti a lokálne konštantného miestneho tiažového zrýchlenia. Čítať viac...
Showing 1 to 5 of 9 (1 Pages)