×

Najnovšie články

História zlata

Vedeli ste, že:

Zlato, po latinsky Aurum, má chemickú značku Au. Teplota topenia je 1064°C, teplota varu 2600°C. Nepodlieha vonkajším vplyvom - nekoroduje, je odolné voči kyselinám, zásadám a soliam. Rozpúšťa vo vodnom roztoku kráľovskej vody, v zmesiach kyanidov, v jyseline selénovej, kyseline chlorovodíkovej nasýtenej chlórom. Vďaka týmto vlastnostiam, ľahkej spracovateľnosti a dostupnosti v minulosti je to prvý kov, ktorý ľudia začali ťažiť a využívať.

Špecifická hmotnosť zlata je 19,3 g/cm3. Kilogram zlata možno umiestniť do kocky s hranou 3,75 cm.

Zlato sa nachádza v skalách, vode, rastlinách a zvieratách. Nachádza sa dokonca vo vesmíre – v prachu na Mesiaci. Mory a oceány obsahujú milióny ton zlata.

Ťažba zlata

Podľa zachovaných písomných dokumentov sa ťažba zlata začala približne pred 6000 rokmi. V súčasnosti sa ročne spracuje približne 200 ton zlata. Pokiaľ ide o ťažbu zlata, Česká republika je hranicou a dôležitým miestom ťažby, napríklad preplachovanie sa uskutočňovalo na riekach Otava, Blanica, Vltava a ďalších.

V Saudskej Arábii sa zdroj obrovského bohatstva zlata nachádzal v baniach Ofir, odkiaľ údajne kráľ Šalamún dovážal zlato na stavbu jeruzalemského chrámu.

Nie menej známe sú hrobky v Egypte, kde najväčší poklad sa nachádza v hrobke faraóna Tutanchamóna – od sošiek, klenotov, trónu po rakvu a sarkofág – všetko vyrobené zo zlata.

Známe produkty

Na tomto mieste určite treba spomenúť najslávnejšieho zlatníka renesancie, Benvenuta Celliniho, ktorý vyrobil slávnu solničku pre francúzskeho kráľa. Solnička predstavuje more a zem v podobe muža a ženy, more drží v pravej ruke trojzubec a v ľavej loď, ktorá slúžila ako solnička. Zem - žena je predstavená nahá s rohom hojnosti v ruke.

Nemôžeme tiež zabudnúť na šperkára z Petrohradu, Petra Carla Fabergého, ktorý zásoboval ruskú cisárovnú zlatými veľkonočnými vajíčkami

Možno najväčším existujúcim zlatým predmetom je vaňa nájdená v japonskom hoteli. Jej hmotnosť je približne 150 kg a je obklopená tajomnou legendou - ak sa v nej okúpe chorý, vyjde zdravý a zdravým ľuďom to predĺži život.

Zlatnícke váhy

Od dávnych čias bola váha veľmi dôležitým nástrojom na váženie tohto skvelého kovu. Jedna z najstarších zachovaných váh pochádza z Egypta, kedy sa používali rovnoramenné váhy, ktorých princíp fungovania je nám dobre známy. Zaujímavosťou je, že Egypťania verili, že po smrti sa postavia pred boha Anubisa, ktorý zváži ich srdcia na váhach a potom rozhodne, či si zaslúžia posmrtný život.

Od rovnoramenných váh sa postupne prešlo na nerovnoramenné a neskôr na pružinové váhy.

Na začiatku 20. storočia sa vo vážení rozšírila elektronika, ale veľký rozkvet digitálnych váh nastal až v 80. rokoch. Dnes patria medzi najrozšírenejšie tzv. tenzometrické váhy, ktoré sú schopné zvážiť všetko, od laboratórnych vzoriek po zlato, s presnosťou do jedného mikrogramu, až po váženie predmetov o hmotnosti niekoľkých stoviek ton.

Posted in: Užitočné rady